wtorek, 17 września 2013

Cukinia. Szukam dobrego przepisu.


        Dzisiaj prezentuję cukinię z naszego ogrodu. Mamy 5 krzaczków, które rodzą cały sezon jak oszalałe. Mam jej sporo i chciałabym dać ją do słoików, ale nie w occie i nie w leczo , bo to już robiłam. Myślę o samej pasteryzowanej cukinii, ale jakoś nie mogę znaleźć przepisu.



 Może ktoś zna dobry przepis na cukinię bez octu i nie w leczo.


A to nasze psie rodzeństwo  : Dober i Doba.

17 komentarzy:

  1. Oj ,nie pomogę,bo ja cukini nie robię..

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinie źle się przechowuje, dwa razy robiłam ją w słoiki i dwa razy mi się zepsuła, ale mrożona pokrojona w kostkę dobrze się trzyma. Wiem - trzeba mieć miejsce w zamrażarce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam już takie doświadczenie z dynią. Również źle się przechowuje pasteryzowana.
      A to podobno jak mnie objaśnił mąż przez niskie ph.

      Usuń
  3. nie robię cukini, nie pomogę ci. ale ja też słyszałam, że trudno ja przechować.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia, psiaki świetne. Ja cukinie robię na 2, 3 sposoby. Jeden to najprostszy kroję w talarki i smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron jak kotlety, albo możesz jeszcze w bułce. A drugi to takie jakby leczo z kiełbaską i cebulą, pokrojona na mniejsze kawałki cukinia, pomidor, może pieczarka i ta dam:) Można też wykroić środek a w jego miejsce włożyć przyprawione mięso mielone, nałożyć na to plastry pomidora i ser i do piekarnika - przepraszam, ale zawsze piekę na oko - więc nie podam Ci czasu, sama dojdziesz:) Innych przepisów słoikowych, pasteryzowanych nie znam i nie pomogę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leczo robię, i do innych potraw ją dodaję np. do łazanek. Musze w końcu ją zapiec, bo zapiekanek jeszcze nie robiłam.

      Usuń
  5. Robiłam cukinię kiszoną, podobnie jak ogórki. Jeden jedyny raz, dwa lata temu.Nie byłam aż tak bardzo nią zachwycona...
    Tę, którą mam w ogrodzie zjadamy na bieżąco. Mam żółtą i zieloną.
    Ścieram dwa, trzy ziemniaki + cukinie, jaja, mąka. Takie placki cukiniowo-ziemniaczane. Robię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem. Posypuję tartym serem.
    Patrzyłaś do Internetu? może mają jakieś przepisy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O placki takie mogę zrobić. O faszerowanej nieraz myślałam.

      Usuń
    2. Właśnie weszłam, żeby Ci przypomnieć jeszcze o plackach:P:D

      Usuń
  6. Psiaczki cudne. jak pewnie wiesz, jestem psiarą.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znalazłam przepis na cukinię pasteryzowaną. Podam Ci go a jak się zdecydujesz i zrobisz to obiecaj ,że dasz znać czy coś ciekawego wyszło.
    1 kg cukinii (młode ,wielkości ok.15-20 cm)mam nadzieję ,że tak na oko .
    15 dag cebuli ,3-4 ząbki czosnku,łyżeczka kolendry,listek laurowy, kilka ziaren pieprzu,10 dag kwasku cytrynowego,25-30 g soli 1-2 łyżeczki cukru.
    A teraz wykonanie: cukinie umyć,osuszyć,odkrajać resztki dna kwiatowego i szypułkę.
    Następnie pokrajać w poprzek w plastry o grubości ok. 2 cm i układać w słoikach przesypując przyprawami.Czosnek przed dodaniem obrać opłukać i pokrajać. Obok podanych przypraw można jeszcze dodać 2-3 strączki ostrej,świeżej papryki.
    Z 3 szklanek wody,soli,cukru i kwasku ugotować zalewę.Gorąca zalać w słojach cukinię ,zamknąć słoje i wstawić do garnka z podgrzaną wodą.Pasteryzować ok. 15 minut.Później ostudzić.W zimie można wykorzystywać do przyrządzania sałatek albo co tam jeszcze wymyślisz.Takie coś znalazłam . My z cukinii przeważnie robimy albo z różnymi farszami ,zapiekane -pycha ,albo wykorzystujemy i robimy leczo z cukinii.
    Też kilka razy panierowałam jak kotlety schabowe ,do tego makaron ,dobrze jak jakiś sosik i fajne jedzonko...no ale już kończę bo sama zgłodniałam ,idę jeść kolację...
    Cieplutko pozdrawiam bo za oknem brrrrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię makaron lub ryz z cukinią w różnych odsłonach. Dlatego myślałam o tym by na zimę zrobić samą, ale raczej to niemożliwe. Ten przepis jest dość ciekawy, ale w końcu pewno poduszę ja delikatnie na oleju z czosnkiem i powkładam do słoików. A jak nie to jeszcze poczeka na pomidory, które mi dojrzewają w zaleję ja przecierem. Tak już ja robiłam i była w zimie bardzo przydatna.

      Usuń
  8. Cukinię to też mam, a nawet znam o niej taką anegdotę, jak sąsiadka już nie wiedziała, co zrobić z cukinią, ale żal jej było się z nią dzielić. Dopiero jak urosła do olbrzymich rozmiarów, to mówi: Masz, może ci się przyda, zrobisz sobie przetwory na zimę, będą miały dzieci co jeść!Dziękuję Ci, kochana, zrobię z niej łódkę i popłynę w dal...
    Kucharką zbyt dobrą nie jestem, to przepisem się nie podzielę, niestety.Lubię leczo z cukinii często robię. Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny.Przesyłam Jeden Uśmiech:)(jeden uśmiech, jedna łza)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja cukinię lubię w wielu potrawach. Kiedyś na zimę dałam w przecierze pomidorowym. Później było jak znalazł do sosów do makaronu czy ryżu.
      I chyba tez tak zrobię, gdyż pomidory nam dojrzały i mogę już zrobić z nich przecier.

      Usuń
  9. Piękne pieski, śliczne fotografie, będę tu częściej zaglądać.(Jeden Uśmiech)

    OdpowiedzUsuń

  10. http://www.ankawgarnkach.pl/przetwory/cukinia-do-sloikow-na-slodko

    trochę jak ananas, do wypieków np.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawione słowo.